07 december 2005

Den långa flykten

Richard Adams är en författare som skrivit böcker av rätt varierande kvalitet. Att Den långa flykten (Watership Down) tillhör de bättre av dem, kanske rentav den bästa, är jag nog inte ensam om att tycka. Berättelsen om kaninerna som ger sig ut för att söka ett nytt hem, där gräset är grönt och de får leva ifred, är en klassiker, som ju också ha filmatiserats.

Världen Adams bygger upp kring vildkaninerna är rik och genomtänkt, med språk, uttryck, mytologi och sagor. Dessutom kan alla som någonsin ägt en kanin se hur väl Adams har integrerat kaninens naturliga beteende i sin berättelse - det stampas, gnuggas hakkörtlar och putsas.

Persongalleriet är närmast arketypiskt, med ledaren Hassel, krigaren Kronan, den synske outsidern Femman och så vidare. Men det är ändå karaktärer som känns trovärdiga, och de kommer en mycket nära.

Den långa flykten är en bok att läsa för barnen (kanske är den dock lite väl hemsk för de minsta), det är en bok att rekommendera den unga bokslukaren, och det är en bok att som vuxen krypa upp i fåtöljen med och avnjuta för sitt eget höga nöjes skull.

Inga kommentarer: